Michael Kvium skaber markant kunstværk i Holbæks bymidte

Sparekassen Sjælland, Holbækfonden og Statens Kunstfond finansierer gavlmaleri på Ahlgade 51. Holbæk Kommune har støttet projektet med administrativ bistand.

Efter flere måneders planlægning er det lykkedes Sparekassen Sjælland og Holbækfonden at indgå aftale med den internationalt anerkendte kunstner Michael Kvium om at dekorere gavlen på Ahlgade 51 i Holbæk. Sammen med sine assistenter vil kunstneren arbejde på værket ’Retningsbestemt mur’ fra den 18. september til den 22. september, hvor maleriet på sparekassens gavl kan afsløres for offentligheden. Allerede nu er håndværkere i færd med at montere nogle særligt vejrbestandige plader med overflader, som egner sig til at tage imod malingen.

Gavlmaleriet i Holbæk er det største værk, Michael Kvium hidtil har stået bag, og han har kun få gange tidligere arbejdet med udendørs dekoration. Selv beskriver han sit billede på denne måde:

”Værket standser nærmest de gående med sine farver og en person – eller gøgler – der peger ud på virkeligheden”.

”Vi er stolte af, at det er lykkedes at få så markant og eftertragtet en kunstner til at skabe et værk i Holbæk, og det glæder os, at vi har fundet en placering, så rigtigt mange kan møde Michael Kviums værk. Det er et helt unikt maleri, som vil skabe debat, beundring og samtale både i Holbæk og men også uden for kommunegrænsen. Hans værker sætter altid tanker i gang hos både børn og voksne og giver anledning til dialog og eftertanke”, siger Sparekassen Sjællands administrerende direktør Lars Petersson og formanden for Holbæk Fonden, Steen Marslew.

Fint samarbejde med Holbæk Kommune
Holbækfondens formand, Steen Marslew, glæder sig over, at Holbækfonden medvirker til at sætte et markant fingeraftryk på bybilledet – helt som det er ånden i den blot to et halvt år gamle fond:

”Vi har som formål at støtte events, kunst og kultur, der overrasker, udfordrer og ikke mindst giver stof til eftertanke. Det formål lever vi fuldt op til med det gavlmaleri, der nu bliver realiseret i midtbyen. Som mange nok ved, arbejder vi i øjeblikket på at få Mie Olises værk Mastebroen opført ved havnen, men muligheden for et Kvium-maleri kunne vi simpelthen ikke lade gå fra os”, siger Holbækfondens formand.

Både Steen Marslew og Lars Petersson fremhæver desuden Holbæk Kommunes indsats i bestræbelserne på at få værket til Holbæk:

”Vi har fået stor hjælp til at koordinere projektet og til at søge penge hos Statens Kunstfond. Havde kommunen ikke hjulpet med de administrative opgaver, havde vi nok ikke været i hus nu. Det har været et rigtig fint samarbejde”, lyder vurderingen fra Steen Marslew og Lars Petersson.

Sparekassens gavl har tidligere været dekoreret med et stort værk af den nu afdøde billedhugger og maler Egon Fischer. Efter at værket havde prydet gavlen i tredive år blev det taget ned og opmagasineret, og Egon Fischers værk tænkes anvendt i anden sammenhæng.

Yderligere info:
Lars Petersson, adm. dir. Sparekassen Sjælland
Kontakt Jan Løve, presse og direktionsrådgiver, mobil 40 10 76 44

Steen Marslew – formand for Holbæk fonden, 70301006

Holbækfonden sælger 200 nummererede Mie Olise-litografier med Mastebro-motiv

Kunstneren Mie Olise står bag et litografi med motiv af den mastebro, som hun arbejder på at opføre i Holbæk. Holbækfonden sælger de 200 nummererede litografier, der skal være med til at realisere broprojektet. Litografierne kan købes i turistbutikken på Ahlgade og hos Æglageret på Lindevej.

Holbækfonden har i øjeblikket som sit alt overskyggende mål at rejse penge til kunstneren Mie Olises værk Mastebroen, der skal opføres over kanalen neden for Blegstræde i Holbæk. Seneste tiltag er at sælge 200 nummererede litografier med netop Mastebroen som motiv – og naturligvis med Mie Olise som kunstneren bag motivet. Litografiet er udstillet flere steder i Holbæk og kan købes i turistbutikken i Erhvervenes Hus på Ahlgade og hos Æglageret på Lindevej. Prisen er 1.750 kroner for et indrammet, nummereret litografi, mens prisen er 1.250, hvis ikke man ønsker indramning.

”Mie Olise har for et symbolsk beløb skabt et værk og stillet det til rådighed for Holbækfonden. Det er vi meget taknemmelige for, og hun viser, hvor meget hun som kunstner brænder for projektet med Mastebroen”, siger Steen Marslew, der er formand for Holbækfonden.

Fonden har efterfølgende fået trykt 200 eksemplarer af motivet, og kunstneren har signeret og nummereret alle billederne.

”Mie Olise har et internationalt navn, som vi i Holbæk også kender fra motivet på kommunens administrationsbygning ved havnen. Det er ret unikt, at der nu er mulighed for at erhverve et litografi med lokalt motiv – og af en anerkendt kunstner. Det, håber vi, publikum vil benytte sig af. Vi synes, vi har formået at holde prisen på et fornuftigt leje – blandt andet fordi glarmester Michael Bruun har givet også en god pris på indramningen”, siger Steen Marslew.

Ud over de to salgssteder er litografiet udstillet på Holbæk Teater, Holbæk Bibliotek og i Kulturbiografen Frysehuset.

Mie Olises litografi sælges fra turistbutikken på Ahlgade i Holbæk, hvor konsulent Charlotte Brogaard her viser værket frem. Litografiet kan desuden købes hos Æglageret på Lindevej i Holbæk. 

Yderligere info:
Steen Marslew, formand for Holbækfonden –  40 35 86 96

Holbækfonden sikrer, at ’Konkylien’ bliver på stranden i Holbæk et år mere

Et sponsorat gør det muligt at beholde kunstværket ’Shells at the Sea’ i Holbæk 12 måneder længere end planlagt. Holbækfonden har overfor kommunen påtaget sig forpligtelsen med at holde den indonesiske bambus-konstruktion ved lige.

Egentlig skulle kunstværket ’Shells at the Sea’ pakkes sammen og fjernes fra stranden i Holbæk senest den 15. august. Men med en donation på 20.000 kroner fra Danbolig i Holbæk er det lykkedes den private organisation Holbækfonden at forlænge det konkylie-formede værks levetid i byen med 12 måneder.

Det er den indonesiske kunstner og arkitekt Eko Prawoto, der står bag bambus-konstruktionen med de organiske former og mange skyggedannelser – og som giver mulighed for læ til efteråret. Eko Prawoto har udarbejdet værket til udstillingen i Holbæk, og ’Shells at the Sea’ er en del af det store projekt IMAGE 16, der har været et markant indslag i byen fra 14. maj til 15. august i år. I den periode har 12 kunsterne fra mange dele af verden udstillet kunstværker rundt omkring i Holbæk under den fælles titel Life of Materials. On Another Nature and Ecology, og skulpturen er helt efter intentionen bygget af bæredygtigt materiale – økologisk bambus fra Eko Prawatos hjemegn ved millionbyen Yogyakarta.

Fonden har ansvaret for vedligeholdelsen

”Det er vores mission at støtte events, byggeri og kulturprojekter, der skiller sig ud, og som gør det spændende at bevæge sig i byrummene i Holbæk Kommune. Vi er meget begejstrede for Eko Prawatos værk, fordi det både overrasker og giver en større oplevelse. Vi arbejder jo i forvejen på at få et andet stort værk til havneområdet, Mie Olises ’Mastebroen”, forklarer formanden for Holbækfonden, Steen Marslew.

Det en aktuel donation på 20.000 kroner fra Danbolig Holbæk – Henrik Larsen A/S til fonden, der har gjort det muligt at lade ’konkylien’ pryde strandarealet i yderligere 12 måneder:

”Vi har forpligtet os til at stå for vedligeholdelsen af værket det kommende år, og det er opgave, vi kun kan løfte på grund af den aktuelle donation. Da værket står på kommunal jord har vi helt formelt indgået en aftale med Holbæk Kommune om, at vi har ansvaret for vedligeholdelsen”, forklarer Steen Marslew.

Et nyt opholdsrum ved vandet

Formanden for Holbæk Kommunes udvalg for kultur, fritid og fællesskab, Emrah Tuncer, R, er meget glad for udsigten til at beholde ’Shells at the Sea’ og fremhæver samarbejdet mellem kommunen og den private fond:

“Det er en stor glæde for mig, at lokale aktører som Holbækfonden påtager sig en del af opgaven med at forlænge skulpturens liv i Holbæk. Værket har jo skabt et helt nyt opholdsrum ved vandet og er med til at gøre vores kommune til et mere spændende sted at opholde sig. Jeg har selv nydt at gå en tur på stranden at fornemme Eko Prawatos værk helt tæt på”.

Holbækfonden sigter højt:
Vil rejse penge til “Mastebroen”

Bestyrelsen for Holbækfonden har valgt at arbejde for et kunstprojekt, der kan give Holbæk et markant vartegn og skabe rum for nye oplevelser på havnen. Region Sjælland har netop givet tilsagn om 300.000 kr. til projektet.

Hen over foråret har Holbækfonden fået etableret sig og samlet de første penge ind, og bestyrelsen har nu besluttet sig for, hvad kræfterne skal bruges på de kommende måneder: At rejse penge til at realisere kunstneren Mie Olises værk ’Mastebroen’, der skal bygges fra kaj til kaj hen over kanalen neden for Blegstræde i Holbæk Ny Havn. Og indsatsen er kommet godt fra start: Region Sjælland har netop givet tilsagn om at støtte broen med 300.000 fra sin udviklingspulje.

”Det er vigtigt for bestyrelsen at sende et signal om, at Holbækfonden ikke er bange for at sigte højt, når vi støtter kultur og events, der både overrasker, skaber oplevelser og giver stof til eftertanke. Samtidig er ’Mastebroen’ et kunstværk, som både har en enkelhed og et internationalt format og dermed appellerer til mange. Med tilsagnet fra Region Sjælland er vi kommet rigtig fint fra start”, siger formanden for Holbækfonden, advokat Steen Marslew.

En film om ’Mastebroen’

Mie Olise har fundet inspiration til ’Mastebroen’ gennem Holbæks historie som havneby. Som værk er broen inspireret af gamle skibsdæk i forskellige niveauer, og broens kendetegn er de mange meget høje master, der peger mod himlen i forskellige vinkler. Broen vil være oplyst i mørke, og som noget helt særligt vil værket blive udstyret med lyde, som kun sjældent aktiveres – og efter helt uforudsigelige mønstre.

Holbækfonden har flere ansøgninger ude for at søge penge til projektet, og flere vil følge, fortæller Steen Marslew. Samtidig håber han, at udmeldingen vil få både virksomheder og private til at bidrage med økonomisk støtte til ’Mastebroen’:

”Hele idéen med fonden er, at alle skal have mulighed for at bidrage til et projekt og bagefter kan sige, at de har andel i værket. Men naturligvis er det nødvendigt, at der også kommer lidt større summer fra nogle fonde. Vi ved godt, at der med så store ambitioner også altid er en risiko for skuffelser, men bestyrelsen har en stærk tro på projektet, og vi har allerede oplevet stor velvilje fra både virksomheder og private”, understreger formanden.

Fonden har sat en lille film sammen om ’Mastebroen’, som netop er lagt ud på www.holbaekfonden.dk og på fondens Facebook-profil. På hjemmesiden er det muligt at oprette et gavebrev, hvor man støtter med et beløb.

Yderligere info:

Steen Marslew: tlf. 70 30 10 06